Homochromatose

Uit HAF Privé
Versie door WikiBaas (overleg | bijdragen) op 12 mrt 2024 om 12:00
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Hemochromatose

Na een periode van klachten die in eerste instantie geen enkele binding met elkaar schenen te hebben, werd bij mij de diagnose Hemochromatose gesteld. Daardoor kwam er een einde aan een periode van onzekerheid maar starte een periode van besef. Het besef dat ik behept was met een erfelijke ziekte.

Wat is hemochromatose?

Hemochromatose, of in gewoon Nederlands "ijzerstapelingsziekte", is de meest voorkomende erfelijke ziekte waarbij men vanaf de geboorte meer ijzer uit de voeding opneemt dan het lichaam nodig heeft. Tot voor kort werd aangenomen dat hemochromatose een zeldzame ziekte is. Veel artsen gaan daar nog steeds van uit en daar wil de Hemochromatose Vereniging Nederland, kortweg de HVN, iets aan doen.

Het ziektebeeld is zeer divers en dat maakt het moeilijk de ziekte direct te herkennen.

Bij o.a. chronische vermoeidheid, artralgiëen en artrose (gewrichtsklachten), hartritmestoornissen, diabetes, afwijkende leverfunctiebepalingen, decompensatio cordis (hartklachten) en/of impotentie, waarbij de oorzaak onverklaarbaar is, moet een medicus attent zijn op hemochromatose (stel de diagnose).

De frequentie waarin hemochromatose in Nederland voorkomt is 1 op 200 inwoners dus zo'n 80.000 mensen, zij zijn "homozygoot" (mogelijk patiënt). Een veel grotere groep, 1 op 10 inwoners is "heterozygoot", deze groep is drager van de ziekte. Naast erfelijke hemochromatose besteedt de HVN ook aandacht aan ijzerstapelingen door andere oorzaken (secundaire hemochromatose).

Op deze pagina vindt u een groot aantal links naar Hemochromatose websites en webpagina's.